Alle routes per paard


Schrijf u in voor onze nieuwsbrief!

De Grande Traversée du Jura te paard


GTJ Equestre ©Mélanie Masson – CRT Bourgogne-Franche-Comté

Ik stel u voor aan Jonquille, een mooi en rustig Comtoise paard, met een vlek op zijn voorhoofd. Dit brave beest was mijn paard tijdens de 3 daagse groepsreis op de Grande Traversée du Jura.

Zijn enige zorg tijdens de tocht? Stoppen voor elke pluk gras langs de weg en deze opeten. En in de Jura, daar vind je gras, het is de Arizona woestijn niet! Mijn enige zorg? Om na 25 jaar weer op een paard te zitten en daarvan te genieten. Ik (40 jaar) denk bij een paard meer aan dikke billen dan aan een lange wandeling.

Jonquille was een voorbeeldig paard, vooral omdat ik ongetraind was (onmogelijk om daar tijd voor te vinden, de harde wet van een werkende vrouw). Gehoorzaam, kalm, ik voelde me meteen op mijn gemak. Wat een genot om paard te rijden in deze omstandigheden! Je laat je dragen, ziet de gevarieerde landschappen van de Jura aan je voorbij gaan. Ik heb zelfs met de groep mee gegaloppeerd! Onvergetelijk! Ik geef toe dat ik na dit alles toch wel spierpijn had, maar wat blijft is het pure plezier van de relatie met het paard en de landschappen!

Mis dit niet onderweg

  • Het prachtige dorp Baume-les-les-Messieurs met een stop bij de centrale fontein van de oude abdij om de paarden te laten drinken.

  • De beklimming te paard, door de wijngaarden, van de heuvel die leidt naar het historische dorp Château-Chalon. Verplichte stop daarboven op het panoramisch terras voor een foto met je paard

  • Les cascades du Hérisson, watervallen. Als het zomer is, aarzel dan niet om te baden met het paard. Gezien het waterpeil zal voornamelijk het paard nat worden.

Jura Grand Huit

Ik zat al maandenlang na te denken om een rondrit per paard te maken. Paardrijlessen zijn leuk, maar mijn droom was om per paard lange stukken door ongerept land te rijden als een eenzame cowboy, geen rondjes in de manege.

Maar hoe kun je dat doen als je over beperkte middelen beschikt, als je het je niet kan veroorloven om 6 maanden naar het Wilde Westen te gaan en als je nooit meer dan 2 uur op een paard hebt gezeten?

Ik heb de oplossing gevonden. Niet aan de andere kant van de Atlantische Oceaan, maar in Frankrijk, aan de kant van de Jura. Mij werd een paardenboerderij aangeraden die voor mij een lang weekend langs de Grand Huit uitstippelde, samen met een gids.

Het resultaat? Een zeer rijke ervaring die me in staat stelde om te paard een nomadisch leven te leiden, een zeldzaam voorrecht als je in een stad woont en een kleine revolutie waarbij je dichter bij het essentiële komt: de natuur, de dieren en jezelf. En de landschappen van de Haut-Jura met hun afgeronde reliëfs zijn zeer rustgevend, dat paste erg goed bij het rustige ritme van mijn paard Hula Hoop (zonder twijfel het meest ontspannen paard in Jura).

Bibracte – Alesia

Bibracte - Alesia à cheval ©CRT Bourgogne-Franche-Comté

Ik ben een stedeling geworden, maar ik heb altijd van de natuur gehouden. En in mijn vakantie zoek ik altijd de rust op (mij vind je niet in PACA tijdens de zomervakantie).

Ik had 2-3 regio’s in gedachten die bij mijn vakantiewensen passen, dus op zich geen probleem. Ik wist dat ik mijn geluk zou vinden  :o) Oh ja…. iets belangrijks, wat mij op het spoor bracht om de een of andere uithoek van de wereld op te zoeken, is dat ik een paardengek ben. Ik rij al 15 jaar in een manege. Maar nu wilde ik iets ‘extra’s’…. Het paard + een culturele rit. En ik geloof dat ik de beproefde combinatie heb gevonden met Bibracte en Alesia (in de Bourgogne).

Je krijgt een beetje het idee dat je via een grote deur de geschiedenis van Frankrijk binnengaat (Vercingétorix, Alésia, … dat zijn klinkende namen, toch?). Het was heel eenvoudig, een tijdje voelde het alsof mijn paard en ik werden opgejaagd door het Romeinse leger, je raakt helemaal je gevoel voor je eigen ‘tijdperk ’ kwijt op deze route! En om je kennis uit te breiden (of je onwetendheid te minimaliseren ;o)), adviseer ik je sterk het Museoparc van Alésia te bezoeken, dat is een echte aanrader!

Mis dit niet onderweg

  • Bezoek de archeologische vindplaats van Bibracte

  • Bezoek de vestingwerken van Flavigny-sur-Ozerain, een van de mooiste dorpen van Frankrijk.

  • Maak een gastronomische tussenstop in Saulieu